Koffie en cafeïne en de invloed hiervan op onze hormonen!

In de ochtend wakker worden en dan al zin hebben in een heerlijke bak koffie? Tja, misschien herken je het wel. Nou, ik vind koffie dus echt ontzettend lekker, maar ik ben de afgelopen periode tot een ontdekking gekomen die ik graag met je wil delen.

Hoe gezond is koffie nu eigenlijk? En welke invloed heeft het op onze hormonen?

Allereerst: koffie is best gezond. Het is rijk aan antioxidanten en polyfenolen, dit zijn gezonde plantstoffen; deze zitten ook volop in groenten en fruit. De gezonde stoffen zitten overigens in de koffie en niet in de cafeïne.

Zelf dronk ik een aantal jaar geleden zonder probleem misschien wel tien kopjes koffie per dag. Want tja, koffie is lekker en toch gezond? Inmiddels weet ik beter en beperk ik me tot drie kopjes per dag. Maar hoe meer ik ging lezen over de effecten van koffie op zowel onze hormonen als onze darmen dacht ik “hoe zit het nu met cafeïnevrije koffie?”.

Ik ben nu een maand overgestapt op cafeïnevrije koffie (let wel op: niet alle cafeïnevrije koffie beveel ik aan, daarover later meer) en mijn ervaringen zijn positief: ik voel veel meer rust in mijn lichaam, houd minder vocht vast en ik heb ook veel minder de behoefte om te snaaien. Voor mij dus een groot aantal voordelen, wat ook mijn reden is om het bij de cafeïnevrije variant te gaan houden.

 Welke negatieve effecten heeft cafeïne nu op onze hormonen en darmen:

  • Het verhoogt het stressniveau in je lichaam: door het drinken van de cafeïne stimuleer je het hormoon cortisol. Heb je al veel stress, dan maak je het door het drinken van de koffie eigenlijk alleen maar erger. Daarnaast denk je door het drinken van koffie dat je meer energie krijgt en ga je dus maar door, en zit je in een vicieuze cirkel.

En voor de dames, die graag gewicht willen verliezen, zolang we in die stress blijven, gaat de poging tot afvallen niet lukken! 

  • De cafeïne zorgt voor een verhoging van je bloedsuikerspiegel, hierdoor wordt jouw ‘snaaigedrag’ alleen maar erger.
  • Veel mensen die gevoelig zijn voor gluten zijn ook gevoelig voor andere granen of zuivelproducten. Weet je dat de structuur van koffie daarmee te vergelijken is?
  • Het drinken van cafeïne kan je opvliegers verergeren en ‘triggeren’.
  • Cafeïne heeft een werking op onze geslachtshormonen: het kan het hormoon oestrogeen ‘boosten’ en daardoor zorgen voor oestrogeendominantie. Dit zorgt weer voor stemmingswisselingen, vetopslag op de benen, migraine, etc.
  • Cafeïne heeft zelfs een negatief effect op je schildklierhormoon, omdat het de omzetting van het inactieve hormoon naar het actieve hormoon belemmert.
  • Tevens heeft cafeïne een negatieve werking op je darmen: het kan schimmels verergeren en kan er ook voor zorgen dat je meer last hebt van je darmen.

 Zijn dit voldoende redenen om misschien maar eens te kijken naar een cafeïnevrije variant?

Bij het kiezen van een cafeïnevrije koffie is het belangrijk goed op te letten hoe de koffie cafeïnevrij is gemaakt. Heel vaak worden daar veel chemicaliën voor gebruikt, wat uiteindelijk ook weer een negatieve werking op je gezondheid heeft.

Kijk daarom naar biologische varianten hiervan. En gebruik je koffiecups, kijk dan ook eens waar deze van gemaakt zijn: ook daar zijn inmiddels natuurlijke varianten van te verkrijgen, in plaats van gemaakt van aluminium.

Voor mijzelf heb ik de keuze gemaakt om te kiezen voor de bonen die door middel van de ‘Swiss Water methode’ cafeïnevrij zijn gemaakt. Hierbij worden geen chemicaliën gebruikt. En omdat er minder smaak aan wordt onttrokken, lijkt het net of je gewoon echte koffie drinkt.

’Swiss Water methode”: water, temperatuur en tijd zijn de elementen die worden gebruikt om 99,9% cafeïne uit de koffie te onttrekken. Het proces duurt acht tot tien uur en resulteert in maximaal smaakbehoud.”

Kijk eens op de site van https://www.inproc.nl/. Dit is een supertoffe zaak in Den Haag met een webshop. Zoek daar even op Swiss water: https://www.inproc.nl/product/swiss-water-decaf/.

 Ik ben reuze benieuwd of jij ook de omzetting gaat maken naar cafeïnevrij. Doe je mee?