We zitten middenin het aspergeseizoen en laten we vooral naar hartenlust genieten van deze megagezonde groente!

Asperges zijn er in witte, groene en paarse varianten en zijn allemaal net zo gezond. De paarse zijn erg duur en hebben net als de witte geen daglicht gezien en smaken vaak wat milder dan de groene. Groene asperges (maar ook alle andere groene groenten) hebben hun kleur gekregen doordat ze door zonlicht chlorofyl hebben aan kunnen maken, een stofje dat ons ondersteunt in de afvoer van afvalstoffen. Extra welkom dus!

Asperges zijn de rijkste bron van glutathion, de meest krachtige antioxidant die er bestaat. Het beschermt ons tegen vrije radicalen die zich onvermijdelijk in ons lichaam bevinden en schade kunnen aanrichten aan onze cellen. Onze lever heeft glutathion nodig om goed te kunnen ontgiften. Glutathion is dus een echte hormoonbooster doordat het helpt om xeno-oestrogenen af te voeren. Xeno-oestrogenen zijn een grote oorzaak van oestrogeendominantie waar heel veel vrouwen met hormonale klachten mee kampen. Door asperges te combineren met ei, avocado of wilde zalm versterk je de ontgiftende werking ook nog eens.

Verspil ook echt het kookwater niet omdat daar veel van de salvestrolen in terecht kunnen komen. Salvestrolen zijn afweerstoffen die een plant aanmaakt om zichzelf te beschermen tegen schimmels en die ook onze gezondheid beschermen. Gebruik het kookwater voor een sausje* of drink het als bouillon in kleine slokjes over de dag op om je lichaam helpen te reinigen.

Asperges zijn rijk aan mineralen en vitamine B, C, E en K en bevatten de prebiotische vezel inuline, die de groei bevordert van goede darmbacteriën. Daarnaast zijn asperges vocht afdrijvend, laag in calorieën en hebben ze maar weinig invloed op onze bloedsuikerspiegel.

Gaat je urine sterk ruiken na het eten van asperges? Dat kan helemaal geen kwaad. Dit komt namelijk door het zwavelhoudend aminozuur dat vaak moeilijk afbreekbaar is.

Mocht je langer willen genieten van asperges, dan zijn deze het gehele jaar ook in glazen potten verkrijgbaar. Wat mij betreft een prima tweede keus, maar spoel ze wel even af omdat er vaak veel zout aan toegevoegd is. 

Dus… zet asperges op je boodschappenlijst en doe ze in je salade, bij je risotto, op de BBQ, met een stuk zalm of maak er soep van. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Een simpel asperge sausje

Ingrediënten

Voor 2 personen:

  • 15 gram roomboter

  • 20 gram boekweitmeel

  • Kookwater van de asperges

  • Optioneel: bouillon, peper en zout

Bereidingswijze
  1. Smelt een klont roomboter in een pannetje.
  2. Doe er een schep boekweitmeel bij en blijf roeren totdat het een korrelig geheel is.
  3. Voeg eventueel een klein beetje bouillonpoeder toe voor meer smaak.
  4. Schenk beetje bij beetje het kookvocht van de asperges erbij en blijf roeren terwijl het zachtjes kookt totdat het de gewenste dikte heeft bereikt.
  5. Breng eventueel op smaak met peper en zout.