De nadelen van chemische anticonceptie

Welke verschillende vormen van anticonceptie zijn er en hoe monitor je jouw natuurlijke cyclus zonder de ovulatie en menstruaties te onderdrukken? Waarom zijn de verschillende vormen van chemische anticonceptie zo schadelijk voor je lichaam? En belangrijk: wat kun je eraan doen om dit weer te herstellen

Het is waardevolle informatie die je helpt om de juiste keuzes te kunnen maken om jouw lichaam gezond en fit te houden. Voor nu en voor later.

Vanaf je eerste menstruatie start je lichaam met het trainen van hoe je hoofd met je eierstokken communiceert; hoe de hormonen die je menstruatiecyclus regelen afgesteld moeten worden om alles prima te laten verlopen. Maar ook hoe je hersenen fit en helder kunnen blijven denken en hoe je met stress om kunt gaan.

Nadeel van chemische anticonceptie

Maar helaas kunnen die eerste jaren gepaard gaan met pijnlijke en heftige menstruaties. Je lichaam oefent om uiteindelijk toe te werken naar een regelmatige cyclus, en daarom zijn er veel vrouwen die al op jonge leeftijd starten met het gebruik van anticonceptie om deze menstruaties niet te hoeven hebben. Helaas heeft het vroeg starten met anticonceptie erg nadelige gevolgen voor je lichaam en geest. Artsen adviseren vaak het gebruiken van de pil als je onregelmatige of pijnlijke menstruaties hebt of als je te maken hebt met overgangsklachten. Ik ben daar niet blij mee en ik zal je uitleggen waarom.

Tijdens het gebruik van de anticonceptiepil heb je geen echte menstruaties, want de chemische namaakhormonen in de pil of het hormoonspiraal onderdrukken je oorspronkelijke cyclus. Je hebt dan geen ovulaties (eisprong) en mist daardoor het afstellen van je eigen lichaam met mogelijk gevolgen. Daarbij komt dat de pil eigenlijk alleen maar bedoeld is om een zwangerschap te voorkomen; ten tijde van de introductie in de jaren ‘60 van de vorige eeuw mocht de pil alleen voorgeschreven worden aan getrouwde vrouwen die nog even niet zwanger wilde worden.

Met hormonale anticonceptie wordt de ovulatie en daarmee de natuurlijke cyclus onderdrukt. Zodoende maak je die hormonen niet zelf aan en loop je daardoor grotere kans op een breed scala aan klachten, waaronder mood swings en depressie, brain fogen verminderde concentratie. Ook kom je vaak aan in gewicht als je de pil of ander farmaceutische anticonceptie gebruikt. Er verandert dus veel als je die chemische nephormonen binnen krijgt.

Grootschalig onderzoek

De grootste epidemiologische studie in haar soort, in 2016 gepubliceerd in JAMA (1), associeert hormonale contraceptie zelfs met depressie en suïcidale neigingen. Onder de 20 jaar heb je daar zelfs verhoogde kans op. Allemaal door het dagelijks schotje estradiol en progestin, de kunsthormonen in de pil of andere vormen van chemische anticonceptie.

De lever zal deze medicatie uit je lichaam moeten verwijderen en via de darmen afvoeren zodat die chemicaliën niet op gaan stapelen in je bloed. Om deze leverdetox goed te laten verlopen moet je methylatie, een belangrijk proces in je lichaam, op orde zijn. Vitamine B12, B6 en folaat zijn belangrijke stoffen die dit proces mogelijk maken. Door het gebruik van anticonceptie heeft je lichaam standaard tekorten – en dat is zelfs al na kortdurend gebruik – puur omdat je lever harder moet werken om iedere dag de medicatie te verwerken.

Gebruik je chemische anticonceptie? Mijn advies is om zeker een goede multivitamine met actieve B6 en B12 en folaat (i.p.v. het synthetische foliumzuur) te nemen, om zo direct het tekort aan te kunnen vullen. Ook magnesium, vitmaine C, selenium, zink en Q10 heb je extra nodig. Het niet aanvullen van deze vitaminen en mineralen kan ongemerkt klachten veroorzaken, die merk je meestal pas na langere tijd. Artsen staan hier niet bij stil; dus zorg goed voor jezelf!

Ogenschijnlijk onvruchtbaar

Wat ook onderschat wordt is het feit dat anticonceptie tijdelijke of blijvende onvruchtbaarheid zou kunnen veroorzaken. Niet zelden duurt het langer dan drie maanden na het staken van anticonceptie voor de ovulatie en menstruatie weer op gang komen. Sommige vrouwen moeten wel anderhalf jaar wachten en dat heeft te maken met de invloed van anticonceptie op de schildklierwerking, onze interne thermostaat en regelaar van de stofwisseling. De schildklier heeft jodium, selenium en zink nodig om zijn eigen actieve schildklierhormoon te kunnen maken. Daarnaast is vitamine D3 belangrijk, omdat dit zogenaamde ‘voorhormoon’ samen met goede vetten je hormoonproductie kan aansturen. Helaas zijn er best wat stellen met onvervulde kinderwens, die vaak niet weten hoe ze met aanpassingen in voeding, leefstijl en het aanvullen met supplementen dichter bij vervulling van hun wens zouden kunnen komen. Er zijn vruchtbaarheidsexperts en orthomoleculair therapeuten die hierbij kunnen helpen.

Wat is het voordeel als je geen chemische anticonceptie gebruikt?

Wanneer jij in je jonge jaren je eigen cyclus laat ‘rijpen’, zul je daar tot de overgang plezier van hebben. Want je lichaam is dan veel beter bestendig tegen stress en kan dus beter omgaan met stressvolle situaties.

In je puberteit zijn organen als de hypofyse, hypothalamus, bijnieren, eierstokken en baarmoeder druk in de weer signalen op elkaar af te stemmen zodat je hormonale cyclus vloeiend verloopt.

De hypofyse en hypothalamus zijn onderdelen van je hersenen die de eerste signalen geven om hormonen te produceren. Het echte werk gebeurt in de eierstokken en de baarmoeder. Want daar kunnen de signalen vanuit je hersenen goed gebruikt worden om je baarmoederslijmvlies op te bouwen en te zorgen voor een eisprong van het rijpe eitje. Vanaf dat moment ben je vruchtbaar. Maar dat wil niet zeggen dat je iedere dag zwanger kunt raken. Wel doorloopt je lichaam iedere maand de cyclus; het opbouwen en ook weer afbreken van het werk wat je natuurlijke hormonen doen. Dat is een volledig gezonde en noodzakelijke detox.

Maar heb je nu pijnlijke, heftige menstruaties? Dan kun je beter zorgen dat je je lichaam extra ondersteuning geeft, want er is een reden voor die klachten. Anticonceptie gaan gebruiken en je hele cyclus platleggen is niet een oplossing van deze problemen ook niet als je veel last hebt van acne. Je loopt een grote kans dat vroeg of laat de klachten terug zijn omdat je ze alleen maar onderdrukt hebt en nog niet hebt opgelost.

Je ziet dat ook hier geldt, dat je altijd terug naar de basis moet om te (laten) kijken waar je klachten vandaan komen en deze aanpassen, voor een langdurig positief effect op je gezondheid.

Hoe pak je menstruatiepijnen en heftige bloedingen dan aan?

Je baarmoeder is een spier en die heeft kracht nodig om met samentrekkende bewegingen tijdens de menstruatie het baarmoederslijm af te stoten. Spieren hebben voldoende magnesium nodig om tijdens die arbeid weer te kunnen ontspannen. Menstruatiepijnen kunnen om die reden vaak door inname van extra magnesium afnemen. Wel is het goed om te weten dat je in dit geval de magnesiumbisglycinaat kunt nemen, want die doet meer dan magnesiumoxide die je meestal in de winkels treft. Lees de etiketten goed na, kijk naar de ingrediënten en laat je niet verleiden door percentages dagelijkse intake. Ook adviseer ik een formule met maca, monnikspeper (Angus Castus), ashwagandha en saffraan. Saffraan draagt bij aan een positieve gemoedstoestand. Monnikspeper biedt ondersteuning bij ongemakken rondom de menstruatie en helpt net als ashwagandha en maca bij het behoud van een goede mentale en fysieke balans.

Als je stress verlicht heeft dat direct een betere communicatie tussen je hoofd en je eierstokken tot gevolg. Daardoor wordt het ook makkelijker om je cyclus vloeiender te kunnen laten verlopen. Hier wat tips om stress te verlichten: 

 • Neem rust en ontspanning tijdens je menstruatiedagen
 • Concentreer je op je ademhaling met rustig inademen en een lange stoot met uitademen
 • Mediteer
 • Luister naar ontspannen muziek
 • Neem warme soep of kamillethee, leg een warme kruik op je onderbuik
 • Gebruik de Livia*3: twee plakkers op je onderbuik met een draadje naar een klein kastje wat je menstruatiepijn onderdrukt.
 • Voorkom het gebruik van toxische tampons en maandverband. Alternatieven zijn een menstruatie cup*4 en maandverband/tampons van biologisch katoen.

Bezoek overigens altijd een arts als je heftige menstruatieklachten hebt om endometriose uit te sluiten. Vervolgens kun je met een hormoonexpert, hormooncoach een goed plan opstellen om je klachten te verminderen.

Herstel van je lichaam na langdurig gebruik van chemische anticonceptie

Na het lezen van deze informatie realiseer je je wellicht ineens dat je na jarenlang pilgebruik wilt stoppen. Hoe kun je je lichaam weer gaan herstellen, en zorgen dat dit weer in balans komt?

Waarschijnlijk voel je meer energie, ben je in betere stemming, heb je minder last van hoofdpijn en komen je menstruaties regelmatig. Dat is hoe het meestal gaat. Maar je kunt ook klachten als post-pil acne, PMS, PCOS, amenorrhea (menstruaties blijven uit), angst, zware of pijnlijke menstruaties ervaren.

De reden dat vrouwen deze klachten na het staken van de anticonceptie ervaren noemen we Post-Birth Control Syndrome. Dat ontstaat niet omdat je het pilletje nodig hebt. Je lichaam reageert, omdat het geen synthetisch oestrogeen meer binnen krijgt. Vaak met een productietoename aan androgenen, zoals testosteron. Vooral als je een neiging hebt voor PCOS. Vandaar voor veel vrouwen een probleem om te ovuleren. Je lichaam moet weer voor het eerst sinds jaren menstrueren, wat vaak heftig verloopt de eerste maanden.

Tips om je lichaam weer in balans te brengen na langdurig gebruik van anticonceptie:

 • Stop zeker 1.5 jaar voor kinderwens, deze tijd heeft je lichaam nodig.
 • Had je voor de start met anticonceptie een onregelmatige cyclus of pijnlijke menstruaties? Begin met een goede multivitamine met actieve B12 (methylcobalamine, adenosylcobalamine), folaat (ipv foliumzuur), B6 (pyridoxaal 5 fosfaat), magnesiumbisglycinaat en ijzerbisglycinaat.
 • Vermijd suikers aangezien PCOS vaak aangewakkerd wordt door insuline resistentie. Je lichaam reageert niet meer zo goed om de suikers te verwerken. Ook bij acne helpt het stoppen met suiker de huidontstekingen herstellen.
 • Onderschat de suikers en caseïne in koemelkproducten ook niet. Stoppen met koemelkproducten is niet alleen gunstig voor je darmen maar ook voor je huid.
 • Eet 3 voedende maaltijden per dag, eet niet meer na het avondeten en skip tussendoortjes.
 • En ja, dat wijntje of biertje. Alcohol en drugs verstoren je cyclus, kan een eisprong hinderen.
 • Zijn je klachten heftig zoek hulp bij een professional die een persoonlijk plan met je opstelt.

Anticonceptie bij overgangsklachten

Ook in de overgang wordt veelal anticonceptie voorgeschreven. Ook in dit geval is het beter de onderliggende oorzaak aan te pakken. Wil je weten wat je dan wel kunt doen bij overgangsklachten?  In een volgend blog zal ik hier op ingaan, als ook komt er een blog aan over alternatieve van anticonceptie. Wil je je hormonen meer in balans brengen, kijk gerust even bij het 10 weekse programma waarbij je vanuit de basis wel hormonaal in balans mag komen. www.resetjehormonen.nl/programma