Tijdens je zwangerschap kan je opeens enorme trek krijgen en heb je in no-time een vreetbui. Het is heel goed mogelijk dat je tijdens je zwangerschap bepaalde essentiƫle voedingsstoffen mist waardoor je lichaam gaat verlangen naar specifieke producten.

Heb je enorme zin in fruit met chocolade, ijsblokjes, chips etc., dan is dit wat je lichaam van je vraagt:

Chocolade: Magnesium
Chocolade is rijk aan magnesium. Magnesium is betrokken bij de opbouw van spieren en botten, de aanmaak van hormonen en helpt bij het ontspannen van spieren en zenuwen. Probeer stress ook zoveel mogelijk te mijden, want dat is namelijk een echte magnesiumvreter.

Tijdens je zwangerschap heeft je lichaam sowieso meer behoefte aan magnesium voor de groei van je baby. Je lichaam heeft 20 tot 40% extra hiervan nodig tijdens zwangerschap.

Natuurlijke bronnen van magnesium:
– Rauwe cacao
– Noten (paranoten, amandelen, walnoten)
– Avocado
– Vette vis
– Groene groenten (spinazie, broccoli, boerenkool)
– Zaden (pompoen, sesam, zonnebloem, lijnzaad, pijnboom)
– Peulvruchten (bonen,
– Fruit (bananen, ananas
– Zeegroenten (zeewier)
– Groene kruiden (basilicum, dille)

Chips: Natrium
Behoefte aan chips, zoutjes en andere zoute producten wijst erop dat je lichaam vraagt naar natrium (zout). In dit geval is het vaak zo dat de vochtbalans in je lichaam niet op orde is. Krijg je trek in zout, neem dan eens een groot glas water.

Natrium speel samen met chloride en kalium een belangrijke rol in de vochtbalans en je bloeddruk. Tijdens je zwangerschap maakt je lichaam meer bloed aan.

Natuurlijke bronnen van natrium:
– Zeekraal
– Zuurkool
– Wortels
– Selderij
– Rogge

Frisdrank en/of zuivel: Calcium
Heb je enorme drang naar frisdrank of zuivel? Dan heb je wellicht een calciumtekort. Calcium heeft tijdens de zwangerschap een belangrijke rol bij het voorkomen van een hoge bloeddruk. Het is dus echt belangrijk dat je wat doet als je deze craving hebt.

Natuurlijke bronnen van calcium:
– Groene bladgroenten
– Zeekraal
– Broccoli
– Noten (amandelen, hazelnoten, walnoten, paranoten, pistache)
– Kiemgroenten
– Peulvruchten (kikkererwten, doperwten, bonen)
– Gedroogde vijgen
– Teff
– Waterkers
– Zaden (chiazaad, lijnzaad, sesam)

Natuurlijke bronnen van tryptofaan:
Pasta’s en brood: Tryptofaan
Tryptofaan wordt in je lichaam omgezet naar de neurotransmitters serotonine en melatonine. Serotonine staat ook wel bekend als gelukhormoon en heeft een belangrijke rol in de hersenen. Serotonine en melatonine heb je samen nodig om te kunnen slapen.
– Eieren
– Kip
– Walnoten
– Zilvervliesrijst

IJs: IJzer
Hunker je enorm naar ijs, dan kan het een teken zijn dat je een tekort hebt aan ijzer. IJzer is een ontzettend belangrijk mineraal en zorgt voor de aanmaak van rode bloedcellen. De rode bloedcellen zorgen voor het transporteren van zuurstof door je hele lichaam, je hebt altijd wel een voorraadje ijzer opgeslagen in je lichaam. Als je zwanger bent kan ijzertekort sneller ontstaan, omdat je nu ook bloed aanmaakt voor de placenta etc.

Natuurlijke bronnen van ijs:
– Quinoa
– Gierst
– Chiazaden
– Haver
– Pompoenpitten
– Zonnebloempitten

Wil je zo gezond mogelijk zwanger zijn voor jou en je baby? Neem dan contact op met Mirella