Cellulite vormt een probleem voor veel vrouwen, die hun toevlucht veelal zoeken in producten of behandelingen vanuit de buitenkant. Maar wist je dat een groot gedeelte van de vorming van cellulite een hele andere oorzaak heeft?
Door je hormonen te boosten, kun je vanuit de binnenkant ook veel doen om de zichtbare cellulite te verminderen. Als je er werk van maakt kun je deze zomer misschien wel met veel meer zelfverzekerdheid in je bikini lopen.
Wat is cellulite?
Cellulite komt vooral voor op de huid van de billen en de bovenbenen, maar in sommige gevallen ook op de buik of zelfs de bovenarmen. Het ontstaat wanneer het aantal vetcellen in het onderhuidse bindweefsel toeneemt en zodoende een vernauwing van de bloedvaten ontstaat.
Door een slechte bloedcirculatie en een verstoorde vochtafvoer kunnen vet, afvalstoffen en vocht steeds moeilijker worden afgevoerd. Hierdoor verhardt het bindweefsel en ontstaat er een bobbelige huid die bovendien putjes vertoont, de zogenaamde sinaasappelhuid.
Je kunt verschillende stadia van cellulite hebben:
– Lichte cellulite: de huid is nog steeds glad, maar zodra je die samenknijpt, zie je onregelmatigheden.
– Middelmatige cellulite: span je je spieren, dan zie je een licht bobbelige huid.
– Sterke cellulite: de sinaasappelhuid is duidelijk zichtbaar en treedt vaak samen op met striae. Zware cellulite: duidelijk voelbare, soms pijnlijke en zichtbare verharde knopen en diepe striae.
De echte oorzaak
Oestrogeendominantie, een hormonale disbalans tussen onze hormonen oestrogeen en testosteron, is de echte oorzaak van cellulite. Dat ontstaat nam,elijk bij een teveel aan het hormoon oestrogeen. Daarom komt bij mannen cellulite niet voor, aangezien zij gewoon veel meer testosteron aanmaken in het lichaam.
Het ontstaat door de veranderingen in onze hormonen, en met name als er sprake is van een te veel van het hormoon oestrogeen ten opzichte van progesteron.
Nu kan dit gebeuren doordat er te veel oestrogeen wordt aangemaakt of dat je lichaam te weinig progesteron aanmaakt of een combinatie van beide.
Nu is het zo dat vanaf ons 35e jaar ons lichaam minder progesteron gaat aanmaken; vandaar dat je ook vanaf deze leeftijd de klachten ziet ontstaan. En zeker als we richting de overgang gaan kunnen we te maken hebben met wisselingen in onze oestrogenen in onze cyclus ( zie ook plaatje)
Daarnaast is het zo dat ons lichaam geniaal in elkaar zit, zeker ook in hoe het omgaat met stress.
Ik leg het altijd heel simpel uit: we hebben cellen in ons lichaam met een deurtje. Dit deurtje noemen we een receptor, zie dit als de ingang van een cel. Zodra we te maken hebben met stress houdt stress de deur bezet en kan progesteron zijn werk niet doen in ons lichaam. Want stress betekent gevaar, en bij gevaar kunnen we niet gaan voortplanten en daarom zal progesteron niet in de cel kunnen. Super geniaal natuurlijk, maar dit verklaart ook meteen dat, wanneer er veel stress is in het lichaam, de meeste vrouwen een tekort hebben aan progesteron en te veel aan oestrogeen.
Daarnaast de invloed van levensstijl, een ongezond en niet gevarieerd voedingspatroon kan ook leiden naar een te veel van oestrogeen ten opzichte van progesteron, maar ook de toevoegingen van hormoonverstorende stoffen, zoals in ons water, make-up shampoo, luchtverontreiniging etc.
De te veel aan oestrogeen ten opzichte van progesteron is ook de oorzaak naast de vorming van cellulite voor:
Wat zijn nu de klachten die vrouwen ervaren:
- PMS, stemmingswisselingen
- Hoofdpijn, migraine
- Vetopslag op benen en billen
- Lipodeem
- Overgangsklachten door schommelende oestrogenen
Een aantal andere oorzaken van cellulite:
Een te hoog vetpercentage
Bij een te hoog vetpercentage heb je ook een te veel aan oestrogeen omdat oestrogeen zich in de vetcellen opslaat.
Stress
Doordat er stress in je lichaam is, zal het hormoon progesteron niet zijn werk kunnen doen en daardoor bouw je een teveel van het hormoon oestrogeen op in je lichaam. Ditzelfde gebeurt bij te weinig rust en slaap.
Verhoogde ontstekingsactiviteit in het lichaam
Deze zogenaamde laaggradige ontstekingen ontstaan door overgewicht en een ongezonde leefstijl. Met name roken versterkt deze ontstekingsactiviteit.
Hormoonverstorende stoffen
Wij krijgen dagelijks te veel xeno–oestrogenen binnen. Dit zijn nephormonen; kunstmatige oestrogenen die de hormoonreceptoren in het lichaam bezet houden of misleiden, waardoor je lichaam meer eigen oestrogenen gaat aanmaken. Resultaat hiervan is een teveel van oestrogeen in je lichaam. Deze komen in microscopisch kleine deeltjes bij ons binnen, via onze cosmetica, plastic water- en voedselverpakkingen, pesticiden en chemicaliën in onze voeding, vervuilde lucht en helaas ook ons drinkwater uit de kraan.
Overbelasting van je lever
Onze lever is ons ontgiftingsorgaan, dat zorgt het bloed gezuiverd wordt van overtollige oestrogenen. Indien de lever niet goed functioneert gaat dit proces niet goed. Als je bijvoorbeeld alchohol drinkt, is je lever bezig omdat te ontgiften en zal de lever niet bezig zijn met je oestrogenen
Het eten van zoethout
Dit zorgt ook voor een verlaging van je testosteron, en dus daarmee een verhoging van je oestrogeen.
Erfelijke aanleg
Welke genen je meekrijgt en hoe je in de baarmoeder hormonaal geprogrammeerd bent bepaalt veel
Wat kun je er zelf aan doen?
Zoals je hierboven hebt kunnen lezen zijn er veel oorzaken waardoor cellulite ontstaat, maar hoe kun je het voorkomen en wat kun je er nu aan doen als je al hebt?
Het is eenvoudiger dan we zelf denken, alleen vergt het wel geduld en discipline; het is niet binnen een week opgelost, net als met afvallen of spieropbouw. De basis is het in balans brengen van je hormonen. Een veel voorkomend probleem is dus oestrogeendominantie, waaronder ook nog insulineresistentie kan liggen. Beide zijn dit hormonale problemen, die gelukkig goed te behandelen zijn.
Naast dat je hiermee werkt aan je cellulite breng je hiermee ook je geslachtshormonen meer in balans, en zul je dus merken dat je op meerdere vlakken tegelijk bezig bent.
Wil je hier meer over leren en hoe jij je hormonen weer in balans kunt brengen? Kijk gerust eens naar het 10 weekse programma waarbij we je hormonen weer in balans brengen, www.resetjehormonen.nl/programma of meldt je aan voor het webinar