Aardbeien zijn echt zomerfruit maar zijn vaak het hele jaar verkrijgbaar doordat ze in de kassen het hele jaar door worden geteeld. Aardbeien zijn het allerlekkerst als ze wat dieper rood zijn en kort na het plukken worden gegeten. Neem altijd het kroontje mee bij het plukken. Dit voorkomt ziektes en houdt de aardbeien langer vers. In de koelkast zijn ze enkele dagen houdbaar en ze blijven het langst goed als je ze niet op elkaar stapelt.

Ondanks dat aardbeien heerlijk zoet zijn, hebben ze een heel laag suiker- en koolhydraatgehalte in vergelijking met ander fruit. Sterker nog, aardbeien kunnen zelfs onze bloedsuikerspiegel helpen te stabiliseren. Supervriendelijk voor ons hormoon insuline dus! De vezels in de aardbei helpen je om een hongergevoel te voorkomen en ze versnellen je stofwisseling door het hormoon ghreline te verminderen. Op deze manier kunnen ze je helpen om gezond af te vallen.

Aardbeien zitten bomvol vitamine C en vezels, maar bevatten ook andere vitamines (vooral foliumzuur) en mineralen zoals ijzer en koper. De bioactieve plantenstoffen maken aardbeien nog interessanter. Ze hebben onder andere een sterke antioxidantwerking die onze cellen beschermt tegen beschadiging.

Allemaal uitstekende redenen om dit heerlijke fruit vaker te eten. Er is wel één maar…

Kies zoveel mogelijk voor biologische aardbeien of kweek ze zelf in de volle zon, want in de gangbare teelt worden er op aardbeien heel veel bestrijdingsmiddelen gebruikt en daar worden onze hormoontjes nou juist niet zo blij van…