Radijs, je houdt ervan of niet. Dit knolletje is een lente groente, maar is meestal het hele jaar door vers te verkrijgen. Wij eten ze meestal rauw, maar je kunt ze ook prima koken of roerbakken. De pittige smaak neemt dan sterk af.

Radijs werkt op alle vlakken goed op onze hormonen! En wil je wat kilo’s kwijt? Dan is het slim om ze vaker op het menu te zetten.

Radijsjes zijn fantastisch goed voor onze lever. Ze werken als krachtige ontgifter en helpen door het stofje DIM oestrogenen af te voeren, wat een zeer gunstige uitwerking heeft op de hormoonbalans.

Door de aanwezige vezels zorgen ze goed voor onze darmen, houden ze de bloedsuikerspiegel constant en verhogen ze de stofwisseling. Radijs verzadigt, bevat weinig calorieën, geen vet, weinig koolhydraten en is vocht afdrijvend. Super voor als je wat overtollige kilo’s kwijt wilt raken. Het rijk aanwezige kalium zorgt ook nog eens voor een gezonde bloeddruk.

Als je na aankoop direct het loof van de radijsjes haalt (doe dit bij andere groenten juist niet!) en in een bakje met een stukje vochtig keukenpapier bewaart, dan kunnen ze tot wel 2 weken goed blijven. Het loof kun je overigens ook gewoon eten. Dit schijnt zelfs een kalmerende werking te hebben op het zenuwstelsel. Je kunt met het loof een pittig smaakje geven aan je salade, maar je kunt er bijvoorbeeld ook pesto van maken. 

De pittige smaak is overigens afkomstig van de stof allylisothiocyanaat, een stofje dat, naast vele andere gezondheidsvoordelen, zodra het in de maag komt kan beschermen tegen ongewenste bacteriën. Ze kunnen ook helpend zijn bij (urineweg)infecties.