Je kunt er de lekkerste compote of mousse van maken, of gebruiken in gebak of toetjes. Het kan best wel zuur zijn, zeker wat later in het seizoen, maar als je het combineert met een zoete vrucht is suiker toevoegen eigenlijk overbodig. Bij mij thuis is iedereen dol op rabarbermousse. Ik doe er meestal tijdens het koken 1 of 2 appels in stukjes doorheen en schiet graag per ongeluk expres een beetje uit met kaneel. 😉
Bewaar de rabarber bij voorkeur in de koelkast om te voorkomen dat de stengels snel verslappen. We willen graag harde stengels met een mooie rode kleur. Je kunt ze na aankoop eventueel alvast in stukken snijden en blancheren, zo blijft het maandenlang goed in de vriezer.
Rabarber is, net als bijvoorbeeld boekweit, een plant uit de duizendknoopfamilie. Het is oorspronkelijk afkomstig uit China en werd 5000 jaar geleden om zijn laxerende werking gebruikt als medicijn. Rabarber is een megabron van kalium, wat het een bloeddrukverlagende groente maakt. Ook is het rijk aan vezels, calcium, ijzer, magnesium, koper en de vitamines B, C en K.
En dan onder de noemer “vroeger was men zo gek nog niet”.. Misschien kun je je herinneren dat je moeder vroeger krijt toevoegde aan de rabarber, waardoor het minder wrang en wat zachter van smaak werd. Belangrijker nog, het krijt zorgt ervoor dat het oxaalzuur dat erin zit wordt gebonden. Behalve dat oxaalzuur in grote hoeveelheden giftig is, bindt het zich in het lichaam met calcium. Als je niet voldoende calcium op kunt nemen, kan dit botontkalking tot gevolg hebben. Dit is de reden dat je rabarber beter niet te vaak op het menu kunt zetten. Mensen met osteoperose, reuma, artritis, jicht en nierstenen kunnen deze groenten, ondanks de gezondheidsvoordelen, beter helemaal laten staan.
Vooral rond en na de overgang is het oppassen geblazen! Onze botten worden voor die tijd nog goed beschermd door onze vrouwelijke hormonen oestrogeen en progesteron, maar naarmate we ouder worden en minder van deze hormonen aanmaken neemt het risico op broze botten toe. Naast voldoende beweging zijn vitamine D en K dan belangrijke vitaminen om extra van binnen te krijgen, omdat zij de opname van calcium stimuleren.
Ik doe er wat urticalcin van Dr. Vogel bij om de wrangheid te beperken