Eierkoeken zijn een typisch Hollandse koek die zijn oorsprong vindt rond Pasen. Pasen luidt de lente in. Een nieuw, vruchtbaar begin voor de natuur. Het ei staat symbool voor die vruchtbaarheid. Om die reden verven en verstoppen we op deze feestdagen paaseieren. Bakkers verzonnen elk jaar nieuwe dingen om de symboliek van eieren rondom Pasen voort te zetten en daar was eierkoeken er een van. Van deze eierkoeken kun je ook genieten als je geen gluten of koemelk verdraagt, want ze zijn glutenvrij en lactosevrij.
Eierkoeken glutenvrij en lactosevrij
Ingrediënten
- 6 eieren
- 200 gram amandel meel
- 50 gram kokosmeel
- 2 eetlepels ( 40 gram ongeveer) kokosolie
- 70 gram aguave siroop, of een ander zoetmiddel
- 10 druppels vanille extract bio
- ½ theelepel bakpoeder
Optioneel:
- 100 gram gewelde rozijnen
- 100 gram blauwe bessen
Bereidingswijze
- Verwarm de oven voor op 160 graden.
- Klop de eieren los en voeg de kokos olie, vanille en aguave siroop toe. Voeg daarna het meel toe en roer even stevig door.
- Laat het mengsel even staan, zodat het kokosmeel het vocht kan opnemen. Als het goed is, is het deeg nog vloeibaar. Is dat niet het geval voeg dan wat plantaardige melk of een beetje water toe. Is het beslag juist te dun? Voeg dan kleine beetjes kokosmeel toe.
- Voeg eventueel wat rozijnen of blauwe bessen toe. Het hoeft niet, want zonder zijn ze ook lekker.
- Leg het bakpapier op de bakplaat. Verdeel het deeg in 10 tot 12 hoopjes op het papier. Het loopt nog wel een beetje uit.
- Bak de eierkoeken in 20 tot 30 minuten gaar. Kijk na 20 minuten of de koeken mooi bruin zijn. Zo niet, even verlengen met 10 minuutjes.
- Haal de eierenkoeken uit de oven en verwijder ze van de plaat.
- Laat de koeken afkoelen op een rooster. Daarna bewaar je ze in een afgesloten trommel. Daarin blijven ongeveer 3 dagen goed. Je kunt de eierkoeken ook invriezen en later gebruiken.