Frambozen

Persoonlijk mijn absolute zomerse fruitfavoriet! Ze hebben een bijzondere zachte, zoete en sappige smaak en textuur. Lang bewaren kun je ze niet. Ze zijn erg kwetsbaar en daardoor schimmelgevoelig. Zelfs als je ze in de koelkast bewaard moeten ze echt binnen 3 dagen op zijn. Niet dat dat een probleem zal zijn, want in een doosje frambozen zit, omdat ze zo kostbaar zijn, vaak maar 125 gram wat staat gelijk aan 1 portie fruit.

Ik bof ontzettend met een eigen frambozenstruik in mijn tuin die ons ieder jaar weer verrast met de hoeveelheid frambozen die hij ons geeft. Deze week spotte ik tot mijn grote vreugde mijn eerste “roze goud” aan de struik.

Frambozen bestaan, net als bramen, uit allemaal kleine deelvruchten. Ze behoren tot de rozenfamilie, net als de aarbei, peer en pruim. Alhoewel we bramen vaker in het wild zien, komen frambozen vaak op plekken rond de bossen voor als wilde heester. Wij kennen vooral de roze en rode frambozen, maar er bestaan ook inheemse gele, oranje, bruine en zwarte varianten. Nu we dit weten gaan we ze misschien eens ergens in Europa tegenkomen. Ook bestaat er zoiets als een basterdframboos, wat een kruising is tussen een braam en een framboos.

Het voordeel van frambozen is dat ze een laag suikergehalte hebben, waardoor ons suikerhormoon insuline niet zo actief aan de slag hoeft. Als je wat kilo’s kwijt wilt is dit dus, net als bramen, aardbeien en aalbessen, uitstekend fruit om voor te kiezen.

Frambozen bevatten lekker wat vitaminen, met name vitamine C en foliumzuur, ijzer en koper. Frambozen zijn rijk aan ellagitannines die goed kunnen werken tegen ontstekingen en virussen. De stof raspberry ketone, die zorgt voor de typische frambozengeur, schijnt zelfs goed te werken tegen overgewicht en een vervette lever.

Genoeg redenen dus om jezelf af en toe lekker te verwennen met een doosje frambozen!

×