Yes! De BBQ tijd komt er weer aan! Ben je net een healthy lifestyle ingeslagen? Don’t panic! Met deze tips wordt het voor iedereen een hormoonproof feestje.

Te beginnen met de BBQ zelf…

Wilde je dit jaar net op zoek gaan naar een nieuwe BBQ, dan is een BBQ op gas of elektrisch zeker je investering waard. Bij barbecueën op kolen komen er veel gifstoffen vrij en is de kans op aanbranden of het juist niet gaar genoeg worden veel groter. Werk hygiënisch en gooi weg wat zwartgeblakerd is.

Wat gaat er op de BBQ?

Een lekker stukje vlees, vis of kip hoort erbij, als je tenminste niet vegetarisch bent, maar ook bij een BBQ leg ik graag de nadruk op groenten. Groenten zoals courgette, paprika, asperges, aubergines, uien en fruit als watermeloen, ananas en banaan kunnen prima op de BBQ. Je kunt er heerlijke spiesen van maken en als je er een maaltijdsalade bij serveert, zul je minder behoefte hebben aan grote stukken vlees. Tip: als je groenten en fruit wilt roosteren, leg ze dan op een stuk bakpapier op het rooster.

Kies voor mager en onbewerkt (rund)vlees, kip of vis, dus geen worsten of spareribs etc. Maak zelf je hamburgers of vegaburgers en vlees/groentenspiesen. Gamba’s kunnen ook prima. Koop in ieder geval geen vlees dat al is gemarineerd. Marineer vlees en groenten zelf met verse kruiden en specerijen die jij lekker vindt.

Wat eten we erbij?

Groenten, groenten, groenten…  Zoals ik al zei, het draait niet alleen om het vlees dus maak er feestelijke salades bij. Denk aan een groene salade of maaltijdsalades op basis van bijvoorbeeld quinoa of kikkererwten en zet los wat rauwkost neer om in je sausjes te dippen.

Sausjes? Ja, dat kan best, zolang je ze maar zelf maakt. En dat hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. Je maakt ze heel simpel zelf op basis van yoghurt of wat olijfolie. Wat dacht je van verse knoflooksaus van yoghurt, een pietsie mayo zonder suiker, citroensap, 2 tenen knoflook, wat peper en zout en een bosje fijngeknipte bieslook? Of maak (mijn favoriet) quacamole van een avocado, klein tomaatje, teentje knoflook, citroensap, peper en zout. Pindasaus, aioli, hummus of tomatenketchup zijn ook heel makkelijk zelf te maken, alhoewel ik moet bekennen ook weleens te kiezen voor een bio-ketchup uit de winkel waar niet veel meer dan wat azijn en wat suiker aan toegevoegd zijn.

Mocht je nu toch nog heel erg je stokbroodje missen dan heb ik daar nog wat ideetjes voor:

  • Pof zoete aardappels en vul ze met een yoghurtsaus of ricotta met een lenteuitje en verse kruiden naar keuze.
  • Besmeer YAMbrood met een beetje olijfolie, knoflook en zout en rooster het in de oven of leg het kort op de BBQ.
  • Maak zelf flatbread, scheur het in stukken en serveer het met een van je dipsausjes. Speciaal voor jullie ben ik de keuken ingedoken en heb ik binnen 25 minuten een overheerlijk, warm en glutenarm flatbread gemaakt. Het recept vind je hieronder.

Proost

In plaats van sapjes, frisdranken en alcoholische dranken, kun je zelf fruitwater maken met bijvoorbeeld munt, citroen en gember of basilicum met aardbei. Je kunt hier oneindig mee variëren. Voor een extra feestelijk tintje kun je een keer kiezen voor water met bubbels. En ach, misschien zet jij hier graag je 20% in en neem je een glaasje (biologische) wijn om te vieren dat het je gelukt is om een verantwoorde BBQ te organiseren. 😉

Succes en enjoy!