Spinazie is een geweldig handige en veelzijdige bladgroente als je het mij vraagt.

Behalve in een stamppotje kunt je het rauw verwerken in smoothies of salades, roerbakken voor in een spinazietaart of -quiche of er soep van maken. En wat dacht je van spinazie door de lasagne of, een van mijn favorieten, spinaziepannenkoeken!

Er gaat bij ons thuis een grootverpakking diepvriesspinazie door het beslag heen en de pannenkoeken worden royaal belegd met onder andere diverse (geroerbakte) groenten, yoghurtspread en wat geraspte kaas.

Zorg dat je restjes van een maaltijd met spinazie snel in de koelkast zet of invriest. Zo voorkom je zoveel mogelijk dat het nitraat in spinazie wordt omgezet in het voor de gezondheid schadelijke nitriet.

Reken op zo’n 350 gram verse spinazie per persoon als je het wilt verwarmen, want spinazie slinkt enorm. Voor salades heb je vaak nog niet eens de helft hiervan nodig. Verse spinazie kun je slechts 2 dagen in de groentelade van de koelkast bewaren.

Wil je het langer bewaren, blancheer het dan een minuut of twee en vries het vervolgens in. Hoewel de voorkeur uitgaat naar vers, is diepvriesspinazie een prima alternatief. Tenminste, zolang het niet de “à la crème” variant is, want deze bevat veel ongewenste toevoegingen.

Spinazie is rijk aan vitamines en mineralen, vooral vitamine A, C, E, K, foliumzuur, magnesium, kalium en ijzer. Net als andere groene groentes zit spinazie bovendien vol chlorofyl, wat je lever kan ondersteunen bij het ontgiftingsproces.

Gezonde darmen kunnen namelijk met behulp van chlorofyl heel veel schadelijke stoffen binden, waaronder overtollige hormonen zoals xeno-oestrogenen. Ook kan chlorofyl het risico op galstenen helpen verminderen. Spinazie bevat daarnaast ook relatief veel gluthation, wat niet alleen een ontgiftende werking heeft, maar ook een megagoede anti-oxidant is waardoor het onze cellen beschermt.

Elke dag volop spinazie eten dus? Nee zeker niet! Hoe gezond de groente ook is, ook hier geldt dat we vooral moeten afwisselen. Zo profiteren we volop van alle gezondheidsvoordelen en kunnen we de stoffen die we liever niet onbeperkt binnen krijgen beperken. Spinazie is namelijk rijk aan oxaalzuur, salicylzuur en purine. Het oxaalzuur verstoort bijvoorbeeld de opname van onder andere ijzer en calcium. Daarnaast valt spinazie onder de exorfinen.

Dit zijn verslavende stoffen die de endorfinen, die ons blij maken, wegdrukken. Dat willen we natuurlijk ook weer niet. Wissel dus zeker af tussen verschillende (blad)groenten, maar vergeet ook niet af te wisselen in de manier van bereiden van groenten omdat bepaalde goede en minder goede stofjes dan juist meer of juist minder aanwezig zijn.

×