Verander jij ook af en toe in een heks? Ervaar je in bepaalde week van de maand dat je meer last hebt van stemmingswisselingen dan de andere weken? Of heeft alleen je omgeving er last van?

Ik weet het nog goed. Een jaar of 4 geleden, van het een op het andere moment, was ik mezelf niet. Ik viel uit tegen mijn partner, want tja de afwasborstel lag niet op de plek waar deze moest liggen. Een ruzie. Het leek wel een explosie bij mezelf. Naderhand dacht ik: was ik dit? En natuurlijk had ik spijt, omdat dit geheel onterecht gebeurde.

In die tijd was ik mezelf al aan het verdiepen in hormonen en ik zag dus ook dat dit gebeurde onder invloed van de verandering van de cyclus. Ik ben toen voor mezelf mijn cyclus gaan bijhouden met een kalender die ik zelf ontwikkelde: de cyclus hormonen kalender.

Ik hield bij wat mijn stemming was en ja hoor, ik zag telkens in week 4 die hekserige veranderingen komen. Doordat ik nu wist waar het vandaan kwam, kon ik mezelf inhouden. Ook gaf ik het aan bij mijn partner. Er kwam begrip.

Als ik 1 ding voor mezelf heb weten toe te passen is het wel: af en toe mijn mond dichthouden, stil zijn en even iets anders gaan doen. Even en rondje lopen, zodat ik niet onnodig ruzie ga maken met degene die ik lief heb.

Misschien herken je het wel. Je valt uit tegen je partner of je kinderen en achteraf denk je: oei, niet zo handig en lief. Met meer onnodige ruzies tot gevolg. Want je voelt jezelf de ene week super sexy en leuk en de andere week zweef je op een bezemsteel, maak je ruzie en heb je zelfs depressieve klachten. Niemand, inclusief jijzelf, weet waar hij aan toe is.

Het zijn je hormonen, je hebt last van PMS

Wat is PMS?

PMS staat voor pre-menstrueel syndroom. Het is een term die wordt gebruikt om een verzameling lichamelijke en geestelijke symptomen te beschrijven en die naar voren komen, voordat een menstruatie begint en ophouden zodra of kort nadat de vrouw ongesteld wordt.Soms treden de symptomen zelfs al op rond de eisprong en blijven deze merkbaar tot het starten van de menstruatie. Ik heb weleens vrouwen die bij mij komen en zeggen: “Ik voel me maar 1 week in de maand goed.” Nou, dat kan toch niet de bedoeling zijn!

Hoe herken je PMS en welk symptomen horen erbij?

Psychische klachten

Gespannenheid

Prikkelbaar
Onrust
Depressieve gevoelens
Hoofdpijn-Migraine
VermoeidheidVerwardheid
Vergeetachtig
Verstrooid
Gevoelig voor licht
Extreme trek in zoet
Vijandigheid
Zelfmoord gedachte
TrillenLichamelijke klachten

GespannenheidGezwollen borsten
Prikkelbaar
Rugpijn
Onrust
hartkloppingen
Depressieve gevoelens
Opgezette buik
Hoofdpijn-Migraine
Verminderd Libido
Vermoeidheid
Obstipatie
Verwardheid
KrampenGewoon weten:  het is PMS

Voor veel vrouwen, misschien ook voor jou, is het al een opluchting dat je weet dat het PMS is. Er is dus niets mis met je, je hebt ook geen gespleten persoonlijkheid en je hoeft ook niet van je man te scheiden ;)Kijk de lijst hierboven eens door en houd je stemmingen voor jezelf bij. Ik raad je ook aan om hierover met je man te communiceren, zodat er begrip komt.

Dus je hoeft niet te denken dat je:

  • Een gespleten persoonlijkheid hebt
  • Dat je depressief bent
  • Dat het erbij hoort
  • Dat je een psychisch probleem hebt
  • Dat je wilt scheiden
  • Dat je je kinderen echt niet leuk vindt
  • Dat je schoonfamilie stom is

Hoe ontstaat PMS?

PMS ontstaat door de veranderingen in onze hormonen en met name als er sprake is van een te veel van het hormoon oestrogeen ten opzichte van progesteron. Nu kan dit gebeuren doordat er te veel van het hormoon oestrogeen wordt aangemaakt of dat je lichaam te weinig progesteron aanmaakt of een combinatie van beide.

Nu is het zo dat vanaf ons 35e jaar ons lichaam minder progesteron gaat aanmaken. Vandaar dat je ook vanaf deze leeftijd vaak de klachten rondom stemmingswisselingen ziet ontstaan. Daarnaast is het zo dat ons lichaam geniaal is gemaakt. We hebben namelijk cellen in ons lichaam met een deurtje. Dit deurtje noemen we een receptor, zie dit als de ingang van een cel. Indien we te maken hebben met stress houdt stress de deur bezet en kan progesteron zijn werk niet doen in ons lichaam. Want stress betekent gevaar, en bij gevaar kunnen we niet gaan voortplanten en daarom zal progesteron niet in de cel kunnen. Super geniaal natuurlijk, maar dit verklaart meteen waarom als er veel stress is in het lichaam en de meeste vrouwen een tekort hebben aan progesteron en te veel aan oestrogeen. We moeten er dus voor gaan zorgen dat deze hormonen weer in balans komen.

Wanneer komt PMS het meest voor:
  • Bij vrouwen na hun 35e omdat het progesteron afneemt
  • Na zwangerschap omdat ineens de hormoonspiegels afnemen
  • In voorbereiding na de overgang door de hormonale schommelingen
  • Na of tijdens stress volle periodes
  • Bij een verkeerd leefstijl patroon waardoor je te veel oestrogeen ten opzichten van progesteron ontwikkeld.

Tips om van je PMS en stemmingswisselingen af te komen

Wat kun je zelf aan PMS en stemmingswisselingen doen? Ik geef je een aantal tips waarmee je af kan gaan rekenen met heksengedrag:

  • Verminder de oestrogeendominantie door puur en onbewerkt, bewerkte te gaan eten.
  • Kijk naar je stress levels wat kun jij daar aan doen, wat heb je zelf in de hand.
  • Zorg voor voldoende nachtrust.
  • Vermijd Xeno oestrogenen**,  zoals bestrijdingsmiddelen, weekmakers in plastic,
    anticonceptie medicijnen en zware metalen, kijk dus ook wat smeer je op lichaam, waar was jij
     je haren mee.
  • Vermijd Soja producten, deze verhogen je oestrogenen.
  • Zorg voor goede werking van je lever, je lever moet de afvalstoffen afvoeren ontgiften.
  • Als jij overgewicht hebt, zorg ervoor dat je vetpercentage verlaagd. Als jij nu een te hoog
    vetpercentage hebt worden daar ook oestrogenen aangemaakt en opgeslagen dus door af te
    vallen zorg je voor verlaging van oestrogeen.
  • Eet lekker veel groene groenten, voornamelijk de koolsoorten zoals broccoli, broccoli kiemen
    en andere groene koolsoorten. Hier zit het stofje DIM in verwerkt,  DIM heeft een positieve
    werking op je hormonale balans en zal de te veel aan oestrogeen helpen afvoeren.
  • Omega3 met polyfenolen ga echt een goede omega3 toevoegen aan je voedingspatroon, lees
    meer hierover: https://franciscavandenberg.nl/omega-drie/ 
  • Voeg Fyto oestrogenen toe aan je voedingspatroon, dit zijn plantaardige oestrogenen die bijdragen aan een hormonale balans, deze vindt je in lijnzaad, kiemen, knoflook, sesamzaad, noten, zeewier, peulvruchten etc.
  • Je kunt kruiden en supplementen gaan toevoegen dit dit in overleg met een hormoonexpert, zoals magnesium, Vitamine D, Griffonia Simplicifolia, mariadistel*
  • Werken met bio identieke hormonen, in overleg met een hormoonexpert*

Wil jij aan de slag om hormonaal meer in balans te komen? Ben je klaar met die stemmingswisselingen en PMS klachten? Je kunt ieder moment starten met het 10-weekse Reset je Hormonen programma. Af en toe starten we met een groep.

*Laat jezelf goed informeren welke supplementen je kunt en mag nemen en/of toevoegen.
** Xeno oestrogenen zijn stoffen die zich gedragen in ons lichaam als hormonen.

×