Oestrogeendominantie is een hormonale disbalans die bij veel vrouwen voorkomt. Het wil zeggen dat er naar verhouding teveel oestrogeen is ten opzichte van progesteron. Dat kan dus betekenen dat er teveel oestrogeen of te weinig progesteron wordt aangemaakt of een combinatie van beide. Volgens schattingen komt het bij 1 op de 4 mensen voor, maar de daadwerkelijke cijfers kunnen veel hoger liggen. Bijna elke vrouw krijgt een bepaalde periode in haar leven wel te maken met oestrogeendominantie. Hoe komt dat? Je leest het in deze blog.
Wat doet oestrogeen en progesteron?
Oestrogeen zorgt voor vrouwelijke kenmerken (bijvoorbeeld borstvorming), de aanmaak van baarmoederslijmvlies en helpt bij het rijpen van de eitjes. Maar het heeft ook een beschermende werking op de botten en houdt de huid stevig. Verder werkt oestrogeen stimulerend op de aanmaak van het gelukshormoon serotonine.
Progesteron is een hormoon wat niet alleen voor zorgt voor een goede innesteling, maar samen met oestrogeen ook verantwoordelijk is voor een goede vochtbalans. Ook heeft progesteron een “kalmerende” werking op je hersenen en positieve invloed op je stemming. Daarnaast heeft het veel andere functies, zoals het stimuleren van de schildklierwerking en ondersteuning van de slaap.
Hoe ontstaat oestrogeendominantie?
Vanaf ons vijfendertigste levensjaar gaat ons lichaam al minder progesteron aanmaken. Vandaar dat vanaf deze leeftijd vaak klachten ontstaan, omdat er naar verhouding meer oestrogeen is dan progesteron. Maar ook na een zwangerschap kan het langere tijd duren voor de menstruatiecyclus in balans is en daarmee de verhouding tussen oestrogeen en progesteron weer goed is.
Ook heeft voeding en leefstijl een grote invloed. Een ongezond voedingspatroon met te veel suikers en te weinig variatie kan leiden tot een teveel aan oestrogeen. Net als hormoonverstorende stoffen in water, cosmetica, verzorgingsproducten, bestrijdingsmiddelen, blik en plastic. Je lever speelt hierin een grote rol, omdat die zorgt voor de ontgifting, maar ook voor de omzetting en afbraak van diverse vormen van oestrogenen. Als de lever overbelast is door hormoonverstorende stoffen, medicatie, alcohol, suikers of andere stoffen, komt de oestrogeen omzetting op een lager pitje.
Wanneer er sprake is van overgewicht en/of een te hoog vetpercentage is er meer risico op oestrogeendominantie. Dit komt omdat oestrogeen niet alleen wordt aangemaakt in de eierstokken, maar ook de vetcellen kunnen extra oestrogenen maken. En bij veel stress gaat de aanmaak van het stresshormoon ten koste van de aanmaak van progesteron, waardoor een disbalans kan ontstaan.
Kortom, er zijn heel veel verschillende situaties dat het oestrogeen naar verhouding te hoog kan zijn ten opzichte van het progesteron, wat tot allerlei klachten kan leiden.
Heb jij oestrogeendominantie?
Klachten die vrouwen met oestrogeendominantie ervaren zijn:
• PMS (pre menstrueel syndroom)
• Stemmingswisselingen
• Hoofdpijn of migraine
• Vocht vasthouden
• Meer vetopslag op de heupen
• Hevige menstruatie
• Vaginale schimmelinfecties
Herken jij jezelf in deze klachten? Koop dan mijn boek STOP PMS, waarin ik uitgebreid in ga op oestrogeendominantie en andere hormonale disbalansen. In mijn boek leg ik niet alleen de oorzaken en klachten verder uit, maar krijg je ook praktische tips, recepten en een stappenplan om hormonale klachten te verminderen met voeding, leefstijl en supplementen.
Of wil jij liever onder begeleiding aan de slag met een gezonder leven om hormonale klachten te verminderen? Doe dan mee met het 10-weekse Reset Je Hormonen programma, inclusief videolessen, werkboeken, weekmenu’s en nog veel meer!