Oh wat heerlijk, de kersen zijn er weer! Sla je slag, want lang kunnen we er niet van genieten. Na augustus zijn ze uit Nederland meestal niet meer te verkrijgen.

Kersen behoren net als pruimen tot de steenvruchten en zijn familie van de roosachtigen. Je kunt ze het beste op een koele plek bewaren (12-15 graden C), maar als je ze gaat eten zijn ze het lekkerst op kamertemperatuur. Ze zijn er in verschillende soorten qua kleur en smaak. De zoete kersen eten we meestal zo uit de hand terwijl zure kersen vooral verwerkt worden in bijvoorbeeld (kriek)bier, taarten en jam.

Kersen bevatten kleine beetjes van de meeste vitamines en mineralen, waarbij vitamine C, koper, ijzer, kalium en vezels de meest noemenswaardigen zijn. Wat vooral interessant is, is dat ze polyfenolen bevatten. Polyfenolen zijn plantenstoffen die als krachtige ontstekingremmer (anti-oxidant) werken in ons lichaam. Ze zorgen hierdoor voor afname van oxidatieve stress, waarmee ze het risico op chronische welvaartsziektes kunnen verlagen.

Oxidatieve stress is iets waar we allemaal mee te maken hebben. Door de omzetting van voedsel in energie komen er in ons lichaam vrije radicalen vrij die onze cellen als het ware aanvallen en zo voor ontstekingen zorgt. Dit noemen we oxidatieve stress. Ook als we sporten komen er vrije radicalen vrij en ook hier kunnen de anti-oxidanten van kersen ons helpen ontstekingen te remmen, spierpijn te verminderen en zelfs sportprestaties te verhogen. De zure variant van de kersen bevat net even wat meer anti-oxidanten.

Maar er zijn nog veel meer voordelen aan kersen! Zo kunnen ze, net als rode bessen, druiven en pruimen, effectief zijn om gewrichtsklachten zoals artritis en jicht te verminderen doordat ze urinezuur snel kunnen verlagen. Een flinke hoeveelheid kersen (250-500 gram) kan zelfs jichtaanvallen voorkomen. Omdat je deze hoeveelheid niet zo snel even weg eet, kan dit prima in de vorm van sap worden gedronken.

En laten we vooral het voordeel van kersen op ons slaaphormoon niet vergeten. Kersen zijn rijk aan melatonine én aan diens grondstof tryptofaan, waardoor we beter, dieper en langer kunnen slapen. Verder hebben kersen een gunstige werking op de (bovendruk van de) bloeddruk door de aanwezige stof fenolzuur.

Biologische kersen hebben uiteraard de voorkeur, omdat reguliere bestrijdingsmiddelen onze hormoonbalans absoluut geen goed doen. Als de biologische variant niet beschikbaar is, was de kersen dan met zowel warm als koud water, eventueel toegevoegd met wat azijn of natriumbicarbonaat.