Stemmingswisselingen vanwege PMS

 Het leek wel een explosie in mezelf. Van het ene op het andere moment was ik mezelf niet. Ik weet het nog goed, ook al is het zo’n vier jaar geleden. Ik viel uit tegen mijn partner, want tja, de afwasborstel lag niet op de plek waar deze moest liggen. Naderhand dacht ik: ‘Was ík dit?!’ en had ik natuurlijk spijt omdat ik geheel onterecht explodeerde.

 In die tijd was ik mezelf al aan het verdiepen in hormonen en zag dus ook dat dit gebeurde onder invloed van de verandering in mijn cyclus. Voor mezelf ben ik toen mijn cyclus gaan bijhouden met behulp van de cyclus hormonen kalender, waarop ik ben gaan bijhouden hoe het hormonaal werkt. En ja hoor, ik zag telkens in week vier die veranderingen komen, maar doordat ik het nu heel bewust wist kon ik mezelf gaan inhouden en kon ik het aangeven aan mijn partner. En zo kwam er begrip.

 Even iets anders

Als ik een ding voor mezelf heb weten toe te passen is het wel om af en toe mijn mond dicht houden. Om even stil te zijn en iets anders te gaan doen, zoals een rondje lopen. Zodat ik niet onnodig ruzie aan het maken ben met degene die ik liefheb.

 Misschien herken je het wel: je valt uit tegen je partner of je kinderen en achteraf realiseer je dat het niet zo heel slim en lief was van jezelf. Je merkt dat er meer onnodige ruzies ontstaan. En merk je ook dat je jezelf de ene week super sexy en leuk vindt en dat je de andere week als een ruziemakende heks rondzweeft op een bezemsteel, terwijl je ook last hebt van depressieve klachten?

 Weet je, dit zijn je hormonen aan het werk. En het wordt PMS genoemd.

 Wat is PMS?

PMS bekent premenstrueel syndroom. Pre komt uit het Latijn en betekent ‘voor’. Het woord dekt dan ook goed de lading: dit syndroom vindt namelijk plaats voor de menstruatie. Variërend van twee weken tot, als je geluk hebt, maar enkele dagen voor de menstruatie.

 PMS is een term die wordt gebruikt om een verzameling lichamelijke en geestelijke symptomen te beschrijven die naar voren komen voordat een menstruatie begint en ophouden zodra of kort nadat je als vrouw ongesteld wordt.

 Soms treden ze zelfs al op rond de eisprong en blijven ze tot na de menstruatie is gestart. Ik heb weleens vrouwen die bij mij in de praktijk komen en vertellen dat ze zich maar één week in de maand goed voelen. Nou, maar dat kan toch niet de bedoeling zijn!

PMS onderkennen

Voor veel vrouwen – misschien ook voor jou – is het al een opluchting dat je weet dat het PMS is, in plaats van dat je denkt dat er iets mis met je is of dat je een gespleten persoonlijkheid hebt. Dan begrijp je wellicht ook hoe het kan dat je eens per maand van je man wilt scheiden, terwijl je hem op andere momenten ineens weer fantastisch en superlief vindt. Kijk de lijst in het kader eens door en ga het voor jezelf bijhouden. En communiceer hier ook over met je man of gezin, want dan komt er begrip.

 Dus je hoeft echt niet te denken dat je:

  • Een gespleten persoonlijkheid hebt;
  • Dat je depressief bent;
  • Dat je een psychisch probleem hebt;
  • Dat je wilt scheiden;
  • Dat je je kinderen echt niet leuk vindt;
  • Dat je schoonfamilie stom is;
  • Maar ook niet: Dat het er nou eenmaal bij hoort…

Hoe ontstaat PMS?

Het ontstaat door de veranderingen in onze hormonen, en met name als er sprake is van een te veel van het hormoon oestrogeen ten opzichte van progesteron.

Nu kan dit gebeuren doordat er te veel oestrogeen wordt aangemaakt of dat je lichaam te weinig progesteron aanmaakt of een combinatie van beide.

 Nu is het zo dat vanaf ons 35e jaar ons lichaam minder progesteron gaat aanmaken; vandaar dat je ook vanaf deze leeftijd de stemmingswisselingsklachten ziet ontstaan.

Daarnaast is het zo dat ons lichaam geniaal in elkaar zit, zeker ook in hoe het omgaat met stress.

Ik leg het altijd heel simpel uit: we hebben cellen in ons lichaam met een deurtje. Dit deurtje noemen we een receptor, zie dit als de ingang van een cel. Zodra we te maken hebben met stress houdt stress de deur bezet en kan progesteron zijn werk niet doen in ons lichaam. Want stress betekent gevaar, en bij gevaar kunnen we niet gaan voortplanten en daarom zal progesteron niet in de cel kunnen. Super geniaal natuurlijk, maar dit verklaart ook meteen dat, wanneer er veel stress is in het lichaam, de meeste vrouwen een tekort hebben aan progesteron en te veel aan oestrogeen.

Met bovenstaande begrijp je nu misschien hoe het werkt en waarom jij jezelf zo vlak voor de menstruatie zo kan voelen. Volgende week zal ik meer gaan vertellen over wat kun je er nu aan doen. En daarnaast ben ik op dit moment mijn boek aan het schrijven speciaal voor jou om hier meer bekendheid aan te geven en je een handboek te geven om dit op te lossen op een natuurlijke manier.

Wil je meer lezen lees dan ook het tweede deel: 

 

×