Broccoli(kiemen)
Broccoli behoort, net als andere koolsoorten, tot de familie van de kruisbloemigen. Deze groentefamilie bevat ontzettend veel glucosinolaten. Dit zijn natuurlijk gifstoffen die de plant beschermen tegen insecten. Het zijn juist deze gifstoffen die voor ons een krachtige kankerwerende werking hebben. Niet alleen door ons op celniveau te helpen herstellen, maar ook door ons ontgiftingsproces te ondersteunen.
Broccolikiemen hebben nóg meer voordelen. Ze bevatten zo’n twintig zoveel glucosinaten, zodat een pluk kiemen net zoveel beschermende stofjes bevat als een hele stronk broccoli.
Daarnaast bevatten kiemgroenten grote(re) hoeveelheden anti-oxidanten die de vrije radicalen in ons lichaam onschadelijk maken. Vrije radicalen zijn stoffen die in het lichaam worden aangemaakt en hier de celweefsels beschadigen en het verouderingsproces versnellen. Ook zijn kiemgroenten een goede bron van veel vitaminen en mineralen, eiwitten, enzymen en vezels en versterken ze bovendien het immuunsysteem. De opname van de voedingsstoffen uit kiemgroenten licht aanzienlijk hoger (en de kans op allergieën flink lager) dan bij de hele groenten, omdat ze deels al zijn voorverteerd. Kiemen zijn heel gemakkelijk toe te voegen aan onze dagelijkse voeding, bijvoorbeeld op een cracker, in de soep of door een salade.
Het ontgiften van onze lever verloopt in meerdere fases, waarbij fase twee bij veel mensen niet goed verloopt. Dit resulteert in een nog grotere ophoping van afvalstoffen, waaronder xeno-oestrogenen, wat bij vele vrouwen zorgt voor een hormonale disbalans. Je kunt daar echt hinderlijke klachten van ondervinden, zoals stemmingswisselingen, vocht vasthouden, hoofdpijn, spierpijn, huidklachten en vermoeidheid. Het stofje DIM kan ons in deze fase goed helpen en dit zit volop in broccoli(kiemen). Nóg een reden dus om regelmatig broccolikiemen te eten.
Hoe kun je optimaal profiteren van alle gezondheidsvoordelen van broccoli(kiemen)? Zorg dat je de hele groente niet te lang kookt, maar stoom het liever kort met heel weinig water. Het aantal glucosinolaten vermindert namelijk drastisch gedurende het kookproces en bovendien komen ze pas vrij als we goed kauwen op de groenten. Het stofje DIM komt daarentegen pas vrij als we de groenten verwarmen, vandaar dat stomen de beste optie is. Voor broccolikiemen geldt dit overigens niet, die bevatten ook rauw het stofje DIM.
Wist je dat je broccolikiemen heel gemakkelijk zelf kunt kweken? Dit kun je gewoon in je keuken doen met behulp van een weckpot en een gaasje. Het enige wat je hoeft te doen is de pot met zaden 3x per dag te spoelen en na een weekje heb je een pot vol met kiemen die je een aantal dagen tot een week in de koelkast kunt bewaren, terwijl jij intussen je volgende pot alweer kweekt. 😉 Wil je hier meer over weten of zakjes zaad bestellen? Neem eens een kijkje op www.depeuleschil.nl.